Specialitati

/Specialitati

ALERGOLOGIE SI IMUNOLOGIE CLINICA

Alergologia este specialitatea medicala care se ocupa cu preventia, identificarea, diagnosticul, tratamentul si reabilitarea pacientilor cu boli alergice.

Imunologia clinica studiaza structura si functiile sistemului imun, elaboreaza metode de utilizare a cunostintelor imunologice in diagnosticul, tratamentul si profilaxia maladiilor infectioase si bolilor, cauzate de defecte sau reactivitate crescuta a sistemului imun. 

ANESTEZIE SI TERAPIE INTENSIVA

Anestezia și terapia intensivă (ATI) este specialitatea medicală care asigură, prin mijloace farmacologice și tehnice specifice, pe de-o parte condițiile necesare pentru desfășurarea actului chirurgical, a îngrijirii perioperatorii și a altor proceduri diagnostice/terapeutice, iar pe de altă parte, suportul indispensabil pacientului critic pentru evaluarea și tratamentul disfuncțiilor/leziunilor de organ.

CARDIOLOGIE

Cardiologia este specilaitatea medicală care se ocupă cu studiul și tratamentul afecțiunilor inimii și vaselor de sânge. Dacă o persoana are simptome de afecțiune cardiacă trebuie să se adreseze unui cardiolog.
Printre simptomele care pot indica o problemă cardiacă se numără: Scurtarea respirației; Amețeala; Dureri în piept; Modificări ale ritmului cardiac; Hipertensiune arterială.

CHIRURGIE DENTO-ALVEOLARĂ

Alergologia este specialitatea medicala care se ocupa cu preventia, identificarea, diagnosticul, tratamentul si reabilitarea pacientilor cu boli alergice.

Imunologia clinica studiaza structura si functiile sistemului imun, elaboreaza metode de utilizare a cunostintelor imunologice in diagnosticul, tratamentul si profilaxia maladiilor infectioase si bolilor, cauzate de defecte sau reactivitate crescuta a sistemului imun. 

CHIRURGIE GENERALĂ

Chirurgia generală este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor chirurgicale ale abdomenului precum și a altor afecțiuni chirurgicale care fac obiectul altor specialități, ce necesită tehnici speciale cum ar fi traumatisme, afecțiuni vasculare, genitale, urologice, toracice, endocrine, neurochirurgicale, chirurgie oncologică etc.

CHIRURGIE PLASTICĂ, ESTETICĂ ȘI MICROCHIRURGIE RECONSTRUCTIVĂ

Chirurgia plastică este specialitatea medicală care se ocupă cu repararea diformităţilor, corectarea deficienţelor funcţionale şi modificarea aparenţelor. Chirurgia plastică restaurează şi ameliorează forma în scopul obţinerii unei îmbunătăţiri a aspectului. Se adresează problemelor de la nivelul feței și corpului.

CHIRURGIE VASCULARĂ

Chirurgia vasculară este specialitatea medicală care se ocupă cu tratarea afecțiunilor legate de sistemul vascular, care pot fi de tip arterial, venos sau limfatic. Singurele vase care nu sunt abordate în această specialitate sunt cele ale creierului și ale inimii.

Medicul chirurg vascular pune diagnostic medical şi prescrie tratament medical al afecțiunilor vasculare în vederea vindecării sau prin operaţii ale bolilor vaselor sangvine.

DERMATOLOGIE

Dermatologia este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul, cercetarea, diagnosticul și gestionarea oricărei afecțiuni de sănătate care pot afecta pielea și țesutul subcutanat, mucoasele, părul, unghiile.

Medicul dermatolog realizează un control la nivelul pielii pentru a diagnostica o afecțiune a pielii, pentru a îmbunătăți estetica pielii, pentru a preveni bolile de piele și chiar pentru a stabili intervenții chirurgicale ale pielii, acolo unde este cazul.

DERMATOVENEROLOGIE

Dermato-venerologia este specialitatea medicală care se ocupă de totalitatea patofenomenelor care se produc la nivelul organului cutanat (piele, mucoase accesibile, fanere), la orice vârstă, inclusiv boli cu transmitere sexuală (venerice).

DIABET ZAHARAT, NUTRIȚIE ȘI BOLI METABOLICE

Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice este specialitatea medicală care studiază urmatoarele aspecte:  principalele boli cronice netransmisibile şi factori de risc (diabet zaharat, suprapondere, obezitate, dislipidemii, risc cardiovascular şi metabolic, sindrom metabolic, hiperuricemii, stil de viaţă nesănătos), hipoglicemiile de cauză diabetică şi non-diabetică,  nutriţia individului sănătos….citeste mai mult

ENDOCRINOLOGIE

Endocrinologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului endocrin format din hipotalamus, hipofiză, tiroidă, paratiroidele, suprarenalele, ovare, testicule. Hormonii produși de glandele ce compun sistemul endocrin sunt implicați în controlul tuturor funcțiilor organismului uman, de aceea orice modificare a acestora poate avea consecințe severe.

EXPERTIZA MEDICALĂ A CAPACITĂȚII DE MUNCĂ

Expertiza medicală a capacităţii de muncă este specialitatea medicală care evaluează prin metode şi tehnici specifice, capacitatea de muncă a persoanelor cu diferite tulburări morfologice şi funcţionale în vederea acordării unor beneficii de asigurări sociale (medicina de asigurări sociale). Demersurile specifice acestei activităţi vizează şi recuperarea capacităţii de muncă, cu finalitate în reinserţia socio-profesională a persoanelor cu condiții de sănătate variate.

FIZIOTERAPIE

Fizioterapia este specialitatea medicală care studiază acțiunea factorilor fizici asupra organismului în tratarea și restabilirea mobilității mușchilor, articulațiilor, a membrelor superioare și inferioare afectate în urma unei dizabilități sau a unui accident și atenuează durerile cauzate de acestea, folosind metode fizice, cum ar fi masajul, exercițiile fizice regulate, apa, căldura, electricitatea sau lumina.

GASTROENTEROLOGIE

Gastroenterologia este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor tubului digestiv (esofag, stomac, duoden, intestin subțire și gros) și a organelor anexe (ficat, vezică biliară, pancreas).

MEDICINA MUNCII

Medicina muncii este specialitatea medicală care studiază relația om-muncă, adaptarea omului la muncă și potrivirea tipului de muncă cu persoana care o efectuează. Medicina muncii se ocupă cu prevenția, diagnosticarea și managementul bolilor profesionale și a celor legate de profesiune, a accidentelor de muncă, precum și cu promovarea sănătății și productivității muncitorilor.

MEDICINA DE FAMILIE

Medicina de familie este specialitatea medicală care asigură asistența medicală primară și continuă contribuind, prin acțiuni preventive, educaționale, terapeutice și de recuperare, la promovarea stării de sănătate a individului, a familiei și a colectivității, fără a se limita la un anumit tip de boli.

MEDICINĂ DE URGENȚĂ

Medicina de urgență este specialitatea medicală care se ocupă cu stabilizarea, diagnosticarea și managementul pacienților ce prezintă aspecte acute și urgente ale bolilor și leziunilor, cu un spectru complet și nediferențiat al tulburărilor fizice și comportamentale.
Un aspect deosebit este abordarea pacientului din punct de vedere integrat, folisind toate tehnicile si practicile cunoscute și acceptate în medicin, având drept scop vindecarea cât mai rapidă a pacientului, cu efecte secundare cât mai puține.

MEDICINĂ FIZICĂ ȘI DE REABILITARE

Medicina Fizică și de Reabilitare este specialitatea medicală ce se ocupă cu prevenția, diagnosticul, tratamentul și managementul reabilitării persoanelor de toate vârstele care prezintă condiții de sănătate dizabilitante și comorbiditățile acestora, adresându-se în special afectărilor și limitărilor de activitate ale acestora cu scopul de a facilita funcționarea fizică și cognitivă (incluzând comportamentul), participarea (incluzând calitatea vieții) cât și modificarea factorilor personali și de mediu

MEDICINA INTERNĂ

Medicina internă este ramura și specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul și tratamentul nechirurgical al afecțiunilor, în special cele ale organelor interne. Specialitatea medicină internă se adresează adulților.

MEDICINA SPORTIVĂ

Medicina sportivă este specialitatea medicală care susține performanța sportivă, tratează și previne traumatologia sportivă.

NEONATOLOGIE

Neonatologia este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul nounăscutului sănătos, cu depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor specifice acestei grupe de vârstă, precum și cu îngrijirea și protezarea pentru menținerea vieții a nounăscutului prematur.

NEUROLOGIE

Neurologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor organice care afectează sistemul nervos central sau periferic. Structurile organice ce țin de domeniul neurologiei sunt, pe de o parte,  creierul, măduva spinării, structurile înconjurătoare, precum și vasele sanguine care le hrănesc. Pe de altă parte, nervii cranieni, rădăcinile nervoase și ganglionii spinali, nervii periferici, după ieșirea din canalul spinal, inclusiv legăturile cu mușchii scheletici.

OBSTRETICĂ-GINECOLOGIE

Obstetrică-ginecologie este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul morfo-fiziopatologiei organelor genitale feminine ca parte a întregului organism, al proceselor biologice legate de reproducere și tratamentul stărilor patologice din sfera genitală.

OFTALMOLOGIE

Oftalmologia este specialitatea medicală care se ocupă cu tratarea bolilor organului vederii, ceea ce include ochiul și structurile din jurul ochiului, cum ar fi pleoapele și sistemul lacrimar.

ONCOLOGIE MEDICALĂ

Oncologia medicală este specialitatea medicală care se ocupă să depisteze, să stabilească diagnosticul, să determine modalitățile optime de tratament și să realizeze tratamentul medicamentos și de protecție a persoanelor care suferă de cancer.

ORTOPEDIE PEDIATRICĂ

Ortopedia pediatrică este specialitatea medicală care se ocupă de diagnosticarea și tratarea afecțiunilor sistemului osteoarticular și musculoligamentar. Acestea pot fi congenitale (ex. deformări ale coloanei, luxație congenitală de șold, osteogenesis imperfectă etc.), post-traumatice (fracturi, entorse, luxații, rupturi musculare, rupturi de menisc etc.), degenerative (ex. coxartroza, gonartroza), inflamatorii (ex. periartrita scapulohumerală).

ORTOPEDIE SI TRAUMATOLOGIE

Ortopedie Traumatologie este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenția, diagnosticul și tratarea afecțiunilor sistemului musculo-scheletal (oase, articulații, mușchi, ligamente, tendoane), prin utilizarea procedurilor medicale, chirugicale și fizice.

OTORINOLARINGOLOGIE

Otorinolaringologie, sau prescurtat ORL, este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor urechii, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare, sinusurilor.

PEDIATRIE

Pediatria este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenţia, diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor pediatrice, pornind de la naştere şi până la vârsta de 18 ani. Medicii pediatri dispun de pregătirea necesară pentru a monitoriza fizicul şi psihicul copiilor, in scopul de a preîntâmpina tulburările de dezvoltare, tratarea problemelor de sănătate minore dar şi a afecţiunilor grave, asigurând astfel atingerea potenţialului maxim de dezvoltare programat genetic.

PROTETICĂ DENTARĂ

Protetica dentară este ramura stomatologiei care se ocupă cu înlocuirea dinților lipsă sau reabilitarea orală complexă a arcadelor dentare.

Prin intervenții de protetică dentară se restabilește integritatea dentară afectată de leziuni sau degradare, folosind lucrarea protetică – proteză dentară – fixă sau mobilă, individualizată pacientului, fațetele dentare, coroanele dentare, incrustațiile, punțile dentare și lucrările complexe protetice pe implanturi.

PSIHIATRIE

Psihiatria este specialitea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și reabilitarea persoanelor cu boli mintale. Psihiatria poate fi definită ca o „disciplină de sinteză” prin care urmărirea și menținerea sănătății mintale.

PSIHIATRIE PEDIATRICĂ

Psihiatria pediatrică este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul tulburărilor psihice la copii și adolescenți (vârstă mai mică de 18 ani).

RADIOLOGIE-IMAGISTICĂ MEDICALĂ

Radiologia este specialitatea medicală care folosește imagistica medicală pentru a diagnostica și trata bolile din corpul uman.

Imagistica și radiologia sunt deosebit de importante în domeniul medical, ajutând la evaluarea, monitorizarea și confirmarea unei afecțiuni într-un mod corect și sigur!

UROLOGIE

Urologia este specialitatea medicală care care se ocupă de diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului renourinar masculin si feminin (rinichi, uretere, vezica urinara, uretra) și pe sistemul reproductiv masculin (testicule, epididim, vas deferent, vezicule seminale, prostată și penis).